top of page

In memoriam: Marija Vojnić rođena Beneš (1948. - 2023.)

In memoriam: Marija Vojnić rođena Beneš (1948.-2023.)

Nakon kratke bolesti, u Tavankutu je 11. srpnja u 75. godini života preminula članica Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva “Matija Gubec” iz Tavankuta i Galerije Prve kolonije naïve u tehnici slame i kulturna djelatnica, Marija Vojnić. Osnovnu školu završila je u Tavankutu, srednju školu Primjenjenih umjetnosti završila je u Novom Sadu 1968. godine, a nakon toga se zaposlila u kao grafička dizajnerica u poduzeću Dekor odakle je i otišla u mirovinu.

Bila je članica Likovne kolonije Grupe šestorica tavankutskog KUD-a Matija Gubec od 1962. godine sa brojnim drugim uglednim umjetnicima. U početku svom umjetničkog rada je slikala u tehnici ulja i akvarelom, a kasnije svoj umjetnički izričaj nastavlja u umjetnosti u tehnici slame, oslikavajući motive i tradiciju bunjevačkih Hrvata. Od samog početka je visoko uključena sudionica Prve kolonije naïve u tehnici slame sve do konca života.

Bila je posvećena razvoju hrvatske kulturne baštine, kroz brojne aktivnosti i manifestacije u okviru HKPD “Matija Gubec” Tavankut.

Krasila ju je blagost, samozatajnost ali i gorljivost u želji za očuvanjem hrvatskog identiteta, pogotovu kroz aktivnosti koje je sprovodila Udruga, kojoj je do kraja života ostala privržena.

Svoju privrženost je iskazala i ove godine te je izradila svoju posljednju sliku od slame za XXVIII. Saziv Prve kolonie naïve u tehnici slame.

Marija Vojnić je danas 12. srpnja sahranjena na mjesnom groblju u Donjem Tavankutu.


Comments


bottom of page