top of page

IX. Slamarski sajam - Domžale, Slovenija

IX. Slamnikarski sajam u Domžalama

Osmu godinu za redom članice tavankutskih slamarki sudjeluju  na  Sajmu  slamarstva u Sloveniji.  Dvije  slamarke članice tavankutskih udruženja  slamarskog odjela  HKPD »Matija Gubec«  i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz  Tavankuta  u  subotu 3. lipnja 2023.godine   sudjelovale su  na IX. Sajmu slamarstva u Domžalama u Sloveniji.

Organizatori sajma su  Općina Domžale  i Slamnikarski muzej Domžale koji djeluje pri  Domu kulture  "Franaca Bernika" u Domžalama. Sajam je jednodnevan, a vrijeme njegovog održavanja je simbolično - označava i početak sezone nošenje slamnatih šešira.  Njime se podržava promocija  slamarske djelatnosti općenito, tradicija slamarstva u Domžalama, promovira se Slamnikarski muzej i  sama općina Domžale. Sajam je tematski, a prezentira  sve što se od slame može izraditi.

Pored  izlagača slamarske tehnike iz Domžalea koji izrađuju  šešire na sajmu su bili predstavnici iz Nizozemske, Hrvatske i Srbije. 

Mirjana Kopilović i Ana Šujić predstavile su tavankutsko slamarstvo suvenirima i minijatruama od slame, kako svim zainteresiranima na sajmu, tako i predsjednici Slovenije, Nataši Pirc Musar.

Tavankut sada već tradicionalno osmi put za redom sudjeluje na ovom  sajmu. Za Tavankut je ovo jako bitan segment prezentiranja kako svoje slamarske umjetnosti tako i razvoj seoskog turizma.


Comments


bottom of page