top of page

Slamarska umjetnost bunjevačkih Hrvatica u turopoljskom kraju

DANI EUROPSKE BAŠTINE 2023.

Manifestacija je započela jučer u Etno centru u Novom Čiču. Održana je prva radionica pod vodstvom naših slamarki: Marije Rukavine Prćić, voditeljice slamarske sekcije koja djeluje u sklopu HKPD-a 'Matija Gubec' Tavankut te Marije Dulić i Katarine Skenderović rodom iz Tavankuta.

Na samom početku okupljenima se obratio domaćin predsjednik KUD-a Čiče Novo Čiče Stipo Duvnjak, a potom i predsjednica Društva žena Velika Mlaka Ivana Andrić Penava. Kratko uvodno predavanje o slamarkama i slamarskoj tehnici održala je naša Marija Rukavina Prćić, nakon čega je uslijedio konkretan praktičan rad.

Polaznice sekcije vezenja i tkanja koje djeluju u sklopu Kud Čiče Novo Čiče na čelu s Goranom Postićem i članice Društva žena Velika Mlake učile su osnove izrade rukotvorina u tehnici slame i stvorile svoje prve radove.

Nastavak ovog lijepog kreativnog druženja nastavilo se danas u Velikoj Gorici u blizini Muzeja Turopolje, gdje su slamarke izložile svoje i radove drugih slamarki te su održale još jednu radionicu za sve zainteresirane posjetitelje.

Zahvaljujemo se Ivani Andrić te ostalim domaćinima na pozivu i na ovako lipoj, kreativnoj manifestaciji.


Comments


bottom of page