top of page

Noć muzeja 2023.

Updated: Jun 13, 2023

TAVANKUTSKO KULTURNO LITO 2023.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA PETRA DEŠIĆA "FOTOGRAFIJOM KROZ POVIJEST"

13.5.2023. Tavankut

Tradicija očuvana u škrinji entuzijazma

Čuvari tradicije često su na ispitu svakodnevnih izazova suvremenog doba. Digitalno vrijeme kome svjedočimo, brzina življena, inflacija vrijednosti, kratko i brzo zadovoljavanje potreba, hiperprodukcija video i foto sadržaja kratkog ili gotovo nikakvog umjetničkog dometa, samo su neke od značajki naše svakodnevice.

Petar je ličnost, umjetnik, često neshvatljivih entuzijastičkih visokih umjetničkih zahtjeva, iznimno samozatajan, jednostavan i posvećen. Stao je na nasuprot svim poteškoćama u želji očuvanja vrijednosti naslijeđene od naših predaka. Koračajući brojnim zaboravljenim selima diljem Vojvodine i regiona, otkrivajuću ljepotu naših škrinja, šifunjera i skrivenih prostora naših domova, otopljavajući skromna ali velika srca njegovih aktera, izbrazdanih lica životnim brigama, bilježeći nekadašnje tople domove koji nestaju pod težinom nebrige i napuštenosti, otimajući običaje od zaborava, istraživajući i temeljito analizirajući kulturu življenja, nošnju, arhitekturu, svakodnevni težački život natopljen znojem i mukom ali protkan trajnim vrijednostima i ljepotom, ulazeći s najvećim pijetetom u svetišta duhovnosti, otkrio nam je jedan novi svijet.

Tu nadomak nas. Neprimetan oku suvremenog posmatrača.

I tako jedan mlad čovjek, natopljen entuzijazmom, podigao je spomenik vječnosti brojnim zajednicama, osobama, običajima, domovima, sakralnim objektima i mjestima, rekao bih životima. Tek jednim klikom obasjanim svjetlošću koja prodire kroz živote i duše njegovih aktera, bilježi Petar najdublje ljudske emocije, potrebe, nadanja, poglede, najdublju boru na licu, posljednji crijep na oronulom krovu nekadašnjeg toploga doma, težak korak ostarjele osobe ali i lahor mladalačkog poleta i osmjeha na rumenim obrazima. Svojim umjetničkim, životnim i nadasve ljudskim pristupom porušio je Petar sve okove i zidine koji su obavijali našu bogatu a toliko nevidljivu ljepotu i snagu tradicije. Nitko tako snažno, nitko tako posvećeno i nitko tako iskreno bez potrebe i pitanja za materijalizacijom svojih nastojanja.

Koračajući putem svoje vizije stigao je Petar u prohladnu zimu 2017. godine u Tavankut, tek sa jednostavnim obrazloženjem svoje želje za vizualizacijom naših aktivnosti, nošnje i bogatog kulturnog i arhitektonskog naslijeđa. I da, priča je krenula kroz objektiv Petrova fotoaparata. Tu je pred nama. Sve ostalo je povijest ili tek novi pogled u budućnost...

Imajući veliku čast da budem autor ovih redaka, ističem duboki naklon za svaki Petrov korak natopljen Bačkom crnom zemljom, očima punim tavankutskog piska, žuljevima od dugog hodanja, promrzlim prstima, prokislim licem, ali i veliku zahvalu na neizmjernom žaru koji se reflektira samo u njegovim očima bez obzira u kom trenutku i u kom okruženju stvara.

Nadam se da će i posmatrači ovih umjetničkih fotografija, doživjeti barem dio tog nepresušnog divljenja, koji je Petar bilježio gledajući u budućnost bogatstva tradicijske kulture koja nas okružuje i koja je nadomak nas, toliko bogata a suvremenim dionicima toliko nevidljiva.

U Tavankutu, 13.05.2023. godine

Ladislav Suknović

Fotografije: Branka Vidakovic Milojevic


bottom of page