top of page
106111049_1159931791049954_9187429743170764309_n.jpeg

Priskakanje Ivanjske vatre kod bunjevački Hrvata u Bačkoj

Običaj priskakanja, tzv. Ivanjske vatre bio je prakticiran kod bunjevačkih Hrvata u Bačkoj do pred Drugi svjetski rat. Održava se na blagdan sv. Ivana Cvitnjaka, 24. lipnja. Tri dana za redom mještani su na raskrižjima palili i preskakali vatre. Ovaj su običaj bunjevački Hrvati u Bačku donijeli sa širega prostora Dalmacije, Hercegovine i jugozapadne Bosne.

Danas priskakanje vatre organiziraju hrvatske bunjevačke kulturne udruge u subotičkoj općini u svojevrsnom manifestacijskom obliku. Članovi udruga se odijevaju u narodnu nošnju te s gostima preskaču vatru, a sve to prate i posjetitelji u formi promatrača onih koji se odvaže preskakati vatru.

Na blagdan sv. Ivana se pleo vijenac od ivanjskog cvijeća. Lokalno stanovništvo vjeruje da taj vijenac ima magijska svojstva. Vatru preskaču ponajprije mladi, i to najmanje tri puta, kako bi prema vjerovanju postali lijepi i zdravi. Osim toga vatra se preskakala i zbog drugih vjerovanja: mati s djetetom kako bi ga zaštitila od zlih duhova, da ne bi dobili žuljeve i zanoktice te sl.

Nositelj ovoga nematerijalnog dobra su kulturne udruge bunjevačkih Hrvata u Subotici i okolini (Tavankut, Đurđin, Mala Bosna)

Autorica teksta: Ljubica Vuković Dulić

IZVOR:
Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata

"Živa baština, Nematerijalna kulturna baština Hrvata u Srbiji"

bottom of page